TERMÉKINFÓ : +36 52 342 355         4031 Debrecen Harsona utca 65.

Blog

Inforce - A fegyverre szerelt taktikai lámpák

Finibus Bonorum
Inforce - A fegyverre szerelt taktikai lámpák

A fegyverre szerelt taktikai lámpák jelentős előrelépést tettek azóta, hogy a tisztek egy kézzel tartották a pisztolyukat, a másik kezükben pedig nehézkes, rúdlámpát tartottak.

Manapság léteznek pisztolyra szerelt lámpák, puskára szerelt lámpák és sisakra szerelt lámpák, amelyek mindegyike exponenciálisan fényesebb, mint az 1990-es évekbeli elődeik. A technológiai fejlődés ellenére a fegyverre szerelt lámpákat használó lövészek számára továbbra is vannak olyan lehetséges buktatók, amelyek akadályozhatják a hatékonyságukat.

 

Például a kétpontos heveder nem kompatibilis a cső alatti lámpával, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a heveder véletlenül körbetekeredik a lámpa fején. Ez azt eredményezheti, hogy a heveder a lövész felé veri vissza a fényt, ami elvakíthatja őt, és felfedheti helyzetét a szobában lévő ellenfelek számára. Ha hevederrel ellátott karabélyokat veszünk figyelembe, a lámpa optimális elhelyezése a 9 órás sínre lenne, feltételezve, hogy a heveder elülső része a kézvédő alsó részéhez van rögzítve.

 

Az INFORCE WML például a 9 órai pozícióban helyezhető el, mivel a csúszásmentes hüvelykujjkapcsolójának aktiválásával kényelmesen működtethető. Ez a konfiguráció gyorsabb átmenetet tesz lehetővé a lámpa pillanatnyi, állandó és stroboszkópos üzemmódjai között anélkül, hogy a markolat fogását veszélyeztetné.

 

Ezzel szemben egy egypontos taktikai heveder esetében a 6 óránál elhelyezett lámpa is megvalósítható, különösen az oldalra szerelt lézereket alkalmazók számára. A 6 óránál lévő rögzítés előnyös az alacsony fedezék mögül történő tüzelésnél is. Az alulra szerelt lámpa támasztékként való felhasználásával nemcsak a fény feletti irányítást tartja meg és stabilizálja a puskáját, hanem a potenciális támadóknak is megtévesztő célpontot mutat. Általában egy, a sötétben az erős fénytől átmenetileg megvakított személy azt feltételezi, hogy ami a fény alatt van, az jelenti a "középpontot", és tüzelhet a védőfedezékre, amely mögött elrejtőzött, különösen, ha alacsonyan céloz.

 

Ennek ellenére óvatosan kell eljárni, hogy a fény ne csapódjon be a fedezék hátsó oldalára, ami egy kétpontos hevederrel kitakart lámpához hasonló helyzethez vezet. A fénysugár visszaverődhet, ami éjszakai vakságot okozhat. Ennek enyhítése érdekében célszerű kikapcsolva tartani a lámpát, amikor nem aktívan lő, és csak akkor aktiválni, ha biztosak vagyunk benne, hogy biztonságosan a fedezékben van.

 

Én személy szerint jobban szeretem a lámpámat a fegyverem oldalára szerelni. Fegyverlámpámat egy vaskos nyílt célzókészülékkel felszerelt puskára erősítettem. A lámpa aktiválása nemcsak az előttem lévő területet világítja meg, hanem az elülső célzópontom láthatóságát is javítja, megkönnyítve a célzást gyenge fényviszonyok között a hátsó célzópontom sötét rovátkáival való kontraszt miatt.

 

A kézi lámpák esetében a legsokoldalúbb technika, amely kiküszöböli a sugár visszaverődésének kockázatát egy felületről, az FBI-technika. Ennek lényege, hogy a lámpát a külső kezében tartja a testétől távol, csalóka célpontot teremtve a potenciális támadók számára. Fedezék körüli leselkedéskor ezt a technikát könnyebb irányítani, mivel pontosan tisztában van azzal, hogy a keze milyen helyzetben van a testéhez képest.

 

A fegyverre szerelhető lámpák fejlődése forradalmasította a taktikai képet, mivel jobb láthatóságot és célpont-azonosítást biztosítanak gyenge fényviszonyok között. Bár a technológiai fejlődés sokoldalú rögzítési lehetőségeket és intuitív vezérlést hozott, a felhasználók számára elengedhetetlen, hogy a saját felszerelésükhöz és taktikai körülményeikhez igazítsák megközelítésüket. Az olyan tényezők gondos mérlegelésével, mint a heveder típusa, a szerelési pozíció és a bevetési stratégiák, a lövészek kiaknázhatják a fegyverre szerelt lámpák teljes potenciálját, miközben minimalizálják az önszabotázs kockázatát. Mivel a lőfegyver-kiegészítők birodalma folyamatosan fejlődik, az ezen eszközök használatának jól tájékozott megközelítése biztosítja, hogy azok, akik támaszkodnak rájuk, biztonságosabbak és hatékonyabbak maradnak a bajban.